Szigetelőanyag tűzveszélyesség

Szigetelőanyag tűzveszélyesség

Szigetelőanyag tűzveszélyesség

Szigetelőanyag tűzveszélyesség

Szigetelőanyag tűzveszélyesség – A megoldás rockwool.

Hajlamosak vagyunk azt hinni az életünk minden szegmensében, hogy velünk soha semmi baj nem történhet!! Ne is történjen. De ha másra nem is de a gyerekeinkre és a környezetünkre azért vigyázzunk. A Rockwool termékek magas tűzállósága bizonyított. Védjük meg házunkat gyermekeinket és környezetünket ezzel a kiváló termékkel.

A ROCKWOOL kőzetgyapot termékek hő- és hangszigetelésként, valamint tűzgátló anyagként is alkalmazhatóak a lakásépítésben. A rockwool termékek nemcsak hazánkban de a világon is piacvezetők. A kivitelezők és tervezők ajánlása a legjobb indikátor a megbízhatóságra és minőségre. A kőzetgyapot a lapostetők, magastetők, külső homlokzatok és belső előtét illetve válaszfalak, padlók, födémek valamint kémények szigeteléséhez is egyaránt használható.

A ROCKWOOL kőzetgyapot alkalmazásával megteremthető az épület passzív tűzvédelme, mely egyben az épület biztonságához, továbbmenve saját anyagi biztonságunkhoz is hozzájárul.

A rockwool kőzetgyapot szigetelőanyagokat készleten tartjuk.

Szigetelőanyag tűzveszélyesség

Szigetelőanyag tűzveszélyesség

Árajánlatkérő adatai 

 

A tűzzel szembeni viselkedés vizsgálatainak célja megállapítani, az érintett anyag miként járul hozzá a tűzhöz.  A ROCKWOOL kőzetgyapot- akár már tűzvédelmi sávként történő alkalmazása az egész épület tűzbiztonságát javítja!! A Rockwool tűzgátló anyag!

Aktív és passzív tűzvédelmi rendszerek

A tervezés az építkezés legfontosabb eleme. Az építészeknek, tervezőknek kiemelt szerepe van abban, hogy milyen anyagok, és megoldások kerülnek felhasználásra az adott épületben. Ők tervezik meg és választják ki a megfelelő állékonyságot, komfortot és biztonságot jelentő megoldásokat, figyelembe véve az objektum rendeltetését valamint a pénzügyi lehetőségeket

Az aktív tűzvédelmi eszközök – mint pl., fűst érzékelők, tűzoltó készülékek, stb.- megfelelő összeállítása, megfelelően összekapcsolva a passzív tűzvédelmet biztosító anyagokkal kulcsfontosságú az épületek magas fokú tűzvédelmének kialakításához.

Kockázatot csökkentő, nem éghető anyagok.

Az egyik passzív tűzvédelmet befolyásoló anyag maga a szigetelés. Az épületek tulajdonosainak többsége nem is tudja, hogy a szigetelőanyagok nem csak a hőszigetelés milyenségében, hanem tűzvédelemben (vagy annak hiányában) is fontos szerepet játszanak. Sokan nem is tudják, hogy a hőszigetelő-anyagoknak milyen előírásoknak és követelményeknek kell megfelelniük annak érdekében, hogy a tűzvédelem terén is megbízhatóak legyenek.

A tapasztalt tervezők számára is sokszor meglepő az épületben megfelelőnek vélt és ezért oda betervezett építő-anyagok viselkedése egy esetleges tűzeset során.

Az éghető szigetelő anyagok különböző tűzvédelmi besorolásúak lehetnek, az alkalmazott vizsgálati módszerek és a helyi előírások alkalmazásától függően. Magyarországon az I. tűzállósági fokozatban építendő épületek – beleértve a magas épületeket is – homlokzatán csak nem éghető szigetelés alkalmazható. A kőzetgyapot a neméghetőségének köszönhetően („A1” a tűzzel szembeni viselkedés legmagasabb osztálya) javítja az épületek tűzvédelmi biztonságát. 

Ha a legfelső két szint egy rendeltetési egységet alkot, úgy a szintmagasság megállapításakor az alsó szint szintmagasságát kell figyelembe venni.)

 

Az összes lehetőség felhasználása.

A tervezők és a jogalkotók, hatóságok egyaránt – mindegyik a saját illetőségi területén – figyelembe kellene, hogy vegyék a különböző építési anyagok tűzzel szembeni viselkedését. Ezen szereplőknek van a legnagyobb befolyásuk van arra, hogy az építőanyagok tűzvédelmi szempontból is megfelelően legyenek kiválasztva. A tűzvédelmi szakértők és tűzoltók szintén sok esetben támogathatják a tervezőket a legmegfelelőbb termékek kiválasztásában

 

A nem éghető anyagok növelik a passzív tűzbiztonságot.

Az „A1” Euro-osztályba besorolt építőanyagok megfelelnek a legmagasabb tűzvédelmi követelményeknek is. Nem gyúlékonyak, nem éghetőek, nem táplálják a tüzet, sőt, még ha tűzzel is érintkeznek, nem annak terjedését nem segítik elő, továbbá nem fejlesztenek füstöt, és égve nem csepegnek. Ezzel megakadályozhatják a tűzterjedést. A ROCKWOOL kőzetgyapot termékek, az esetek többségében „A1” osztályba sorolhatók, teljes mértékben teljesítik a tűzvédelemre vonatkozó követelményeket.

Ahhoz, hogy minimálisra csökkentsük egy esetleges tűzeset kialakulásának és pusztításának esélyét valamint az ebből fakadó emberi veszteségeket és vagyoni károkat, az épületek létrehozásával kapcsolatos érintettek – tervezők, kivitelezők, beruházók, tulajdonosok stb. – számára a legbiztonságosabb választás a nem éghető építőanyagok használata.

TŰZVESZÉLYESSÉG – AZ ÉPÍTŐANYAGOK TŰZVÉDELMI OSZTÁLYBA SOROLÁSA

Az építőanyagokat a tűzvédelmi előírások alkalmazása szempontjából, a tűzveszélyességi anyagvizsgálatokban kapott mérési adatok, valamint meghatározott paraméterek, és az osztályba sorolással kapcsolatos szabványban rögzített besorolási kritériumok alapján, tűzvédelmi osztályokba sorolják.

Az MSZ EN 13501-1 szabvány táblázatos formában tartalmazza azokat a szempontokat, melyek szerint az osztályba sorolás elvégezhető. A szabvány 7-7 osztályt különböztet meg általában az építési anyagok (kivéve a padlóburkolatok) és a padlóburkolatok vonatkozásában. Ezen osztályokat a következőképpen jelölik:

·         A1; A2; B; C; D; E; F

·         A1fl; A2 fl; B fl; C fl; D fl; E fl; F fl

A fő tűzvédelmi osztályok meghatározása mellett a füstfejlesztés és az égve csepegés kritériumainak figyelembe vételével további alkategóriákat határoznak meg:

·         a füstképződési kategóriák jelzései: s1; s2; s3

·         az égve csepegési kategóriák jelzései: d0, d1, d2

Az uniós tűzvédelmi osztályba sorolás alapján a ROCKWOOL kőzetgyapot a legmagasabb/legbiztonságosabb „A1” kategóriába tartozik.
A piacon elérhető, műanyaghabokból készült hőszigetelő anyagok legtöbbje a kevésbé biztonságos D és E kategóriákba van besorolva.

 

Biztonságosabb épületek.

A ROCKWOOL termékek gyártása során hasonló folyamat játszódik le mint egy vulkánban. A ROCKWOOL kőzetgyapot szigetelőanyag 1000 °C-ig nem olvad meg. Ennek köszönhetően a ROCKWOOL termékek létfontosságú tűzvédelmet biztosítanak a velük szigetelt épületek, lakások és a bennük élők számára.

Többféle megoldás létezik egy épület tűzbiztossá tétele érdekében, mint például különféle füstérzékelők és füstelvezetők, tűzjelző és tűzoltó rendszerek. Ezek mind kiváló eszközök a tűzbiztonság növelésére, de ha magát az épület szerkezetét is meg szeretnénk óvni a tűz és a hő pusztító hatásától, akkor a kőzetgyapot szigetelés jelenti az első fontos lépést a hatékony tűzvédelem terén.

A ROCKWOOL kőzetgyapot szigetelőanyagokat úgy alakítottuk ki, hogy azok még tűz és magas hőmérséklet esetén is stabilak maradjanak, ezzel jelentősen hozzájárulva az épületszerkezet megóvásához, és értékes többletidőt biztosítsanak a bent lévő emberek és értéktárgyak mentésére.

Tűzvédelem, mint termékelőny.

A ROCKWOOL termékek neméghetőségükből fakadóan gátolják a tűzterjedést, egy esetleges tűzeset során égve nem csepegnek, és nem fejlesztenek mérgező gázokat sem. Ez nagyban segíti a lángoló épületben bent rekedt emberek mentését. Mindezek mellett meg kell jegyezni, hogy a ROCKWOOL szigeteléseket nem kizárólag tűzvédelmi céllal építik be – kiváló hő- és hangszigetelő tulajdonságai miatt is kedvelt termék.

 

Vélemény, hozzászólás?