Vályog falak hőszigetelése rockwool kőzetgyapottal

Vályog falak hőszigetelése rockwool kőzetgyapottal.

 

Vályogfal hőszigetelése rockwool kőzetgyapottal

Vályog falak hőszigetelése rockwool kőzetgyapottal

 

Amit a vályogról tudni érdemes.

A vályog az egyik legősibb építőanyag. Mindig is különösen kedvelt volt hazánkban, hiszen nagyon sok helyen fellelhető az előállításához szükséges jó minőségű agyag. Nagy előnye a viszonylag nagy hőtároló tömege, amely nyáron remekül csillapítja a hőséget.

Talán még ennél is fontosabb, hogy remekül szabályozza a belső terek páratartalmát. A vályog még a szintén jó párafelvevő képességű téglánál is majd negyvenszer több nedvességet képes magába venni, és a fizika törvényei szerint visszaadni a belső tereknek. Ezáltal a szoba páratartalma mindig optimális szinten tartható – akár minimális szellőztetéssel is.

Hőszigetelő képessége azonban ma már korlátozottnak tekinthető. Egy 50–70 centiméter vastag tömör vályogfal U-értéke sem sokkal jobb 0,9–1 W/m2K-nél. (Ma már gyártanak üreges vályogtéglákat is, amelyekkel lényegesen jobb hőszigetelés érhető el.) A vályogházak legnagyobb ellensége a nedvesség, és mivel többnyire alapozás nélkül készültek, így alulról könnyen megtámadja a falakat a talajnedvesség. Ekkor romlanak a fizikai tulajdonságai, amelyek közül a tartószerkezeti funkció elveszítése a legveszélyesebb. 

 

Lehet vályog falat szigetelni, de csak okosan!

Vert falú és vályog falak hőszigetelése rockwool kőzetgyapottal.

Mielőtt szigetelésbe kezdenénk, meg kell vizsgálni az építés körülményeit, az épület környezetét a falszerkezet vastagságát és a használatba vételi módot. Ezeknél az épületeknél nem készült a mai értelemben vett alapozás és szigetelés. Az alapozást tömörített agyag, vagy néhány sor tömör tégla képezi.

Vastagsága általában 50 és 80 cm között változik. A statikai állapot, rugalmasság megőrzéséhez 5-7 m % nedvesség (talajpára) szükséges. A földközeli felületeknek éppen ezért nagy páraáteresztő képességűnek kell lenni. (Pl., mint az eredeti építésnél, törekes tapasztott felület) 

A vastag vályogfalaknak nagyon jó a hőszigetelése, ezért nem feltétlenül kell utólagos szigeteléssel ellátni, külső „szépítéshez” elég lehet a Baumit vagy Nikecell/Bachl szilikát, szilikon vagy nemes vakolattal átszínezni a házat, ezek mind páraáteresztő anyagok. 

Sokan mégis szükségesnek érzik a szigetelést. Vályogfal homlokzati hőszigetelésénél a „páraáteresztés” megtartása miatt mindenképp páraáteresztő hőszigetelést kell használni. Erre kínál megoldást a rockwool frontrock max e homlokzati kőzetgyapot. Kiváló légáteresztő kőzetgyapot szigetelőanyag.

A kőzetgyapotos hőszigetelő rendszer természetes ásványi anyagának köszönhetően átereszti a párát, emellett tűzálló, és hanggátló. Tökéletes megoldást jelenthet a Rockwool Frontrock Max E homlokzati kőzetgyapot erre a célra. Ez az anyag azért jó megoldás mert a vályogfalat hagyja szellőzni, a nedvesség kifejezetten ártana a falnak. 

A nedvesség maximum 3-4%-a távozik a falakon, a többi szellőztetéssel. Akkor miért kell a páraáteresztő szigetelés? A kérdés jogos de a magyarázata egyszerű. 

Nemcsak a lakásban keletkező pára veszélyes a vályogház szerkezetére, hanem az alulról felszívódó nedvességgel is számolni kell (valószínűsíthető, hogy régen nem látták el vízszigeteléssel a lábazatot), emiatt nem tudhatjuk, hogy jelen pillanatban mennyire nedves a falazat.

A falazat külső oldalán a falazatba jutó nedvesség – legyen az a lakótér felől érkező pára, vagy kapilláris felszívódás által a falazatba jutó víz – szigetelés nélkül szabadon tud távozni, mivel a külső vakolatréteg teljesen ásványi bázisú.
Ha a falazatba jutó nedvesség útját a külső oldalon egy gyengébb páraáteresztő hőszigetelő rendszerrel elzárjuk, akkor előfordulhat, hogy a nedvesség a kisebb ellenállás felé – azaz a belső oldal felé – fog indulni. Ez a belső oldalon páralecsapódáshoz, penészedéshez, salétromosodáshoz, a lakótér klímájának párásabbá válásához vezethet. Ezek a hatások az egészségünkre nagyon károsak! 

Emiatt a kőzetgyapot, vagy clima eps hőszigetelő rendszereket szabad használni vályogfalakra. Fontos, hogy a hozzátartozó segédanyagokat használjuk, (páraáteresztő ragasztó, vakolat) ezeknek is biztosítaniuk kell a kiszellőzést.

 

Hogyan kell dűbelezni?

A kőzetgyapot lapot fémszeges dűbellel kell rögzíteni a lapok nagy súlya miatt. Ami még nagyon fontos, hogy sokkal hosszabb dűbelt használjuk, hogy biztosan kapaszkodjon a falba! Legalább 6-8 db dűbellel rögzítsünk 1 m2-t.

 

Miért nem ajánlatos vályog falak hőszigetelésére az Eps hőszigetelő lap?

A hagyományos fehér hungarocell/nikecell vagy a Grafit Reflex eps szigetelés nem a megfelelő anyag a vályog ház falainak hőszigetelésére, mivel majdnem teljesen lezárja a falat, páratechnikai viselkedése nagyon kedvezőtlen.

A polisztirol lapok páradiffúziós ellenállási tényezője kb. 40-60, addig a kőzetgyapot lap 1-es értékkel rendelkezik. (ez egy viszonyszám, minél nagyobb az értéke, annál kevésbé engedi át a párát, tehát annál jobban „bezárja” a szerkezetet). Ezért ajánljuk jó szívvel és kellő kivitelezői tapasztalattal a rockwool frontrock max e homlokzati kőzetgyapot családot. 

 

Vélemény, hozzászólás?